Współcześnie alergie typu pokarmowego występują z większą częstotliwością niż wcześniej. Na szczęście diagnostyka tego typu stanów także stoi na wyższym poziomie. Przy uczuleniu na produkty zawierające gluten do głównych symptomów, które powinny wzbudzić zaniepokojenie należą: dolegliwości bólowe brzucha, brak łaknienia, często występujące rozwolnienie, nudności, a nawet owrzodzenia w okolicach jamy ustnej czy bóle migrenowe.
dieta gluten free
Wskutek uczulenia na gluten może występować też anemia spowodowana niedoborem żelaza w organizmie, a także nieprawidłowości związane z krzepliwością krwi. Oczywiście nie trzeba, aby doświadczać wymienionych objawów. Mamy w końcu możliwość zrobienia właściwego testu. Opierając się o diagnozę konieczne mogą być modyfikacje diety, a co z tym związane – również stylu codziennego funkcjonowania. Z naszego jadłospisu jesteśmy zmuszeni wyeliminować wiele produktów żywnościowych. Na cenzurowanym są między innymi: produkty zawierające ziarna takich zbóż, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Chodzi tutaj nie tylko pieczywo, lecz także różnego rodzaju napoje – kawę zawierajacą ekstrakty zbożowe, wódkę czy piwo. Jednostki uczulone na gluten muszą pamiętać też o skrupulatnym przeglądaniu listy składników produktów przetworzonych. Konieczne jest też unikanie spożywania takich dań, co do których nie mamy informacji w zakresie zawartości. Tak w wypadku żywności, jak i specyfików. Różnorodne substancje konserwujące prawie na pewno zawierają gluten. Nie trzeba się jednak załamywać. Bezglutenowe produkty są obecnie łatwo dostępne, nie tylko w sklepach z tzw. ekologiczną żywnością, ale nawet w sklepach ogólnospożywczych. Ponad to dużo piekarnii sprzedaje bezglutenowe wyroby. W jadłospisie dobrze jest uwzględnić jak największe ilości pokarmów świeżyć, nie poddanych obróbce, takich jak różne owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz produkty nabiałowe – w naturalnej formie. Sposób odżywiania uczulonego na gluten również można ułożyć w zróżnicowanej formie. Nie trzeba nawet wyeliminowanie słodkich frykasów. Egzystencja osoby uczulonej na gluten w aspekcie codziennym po prostu stawia wymóg większej ostrożności w wybieraniu produktów żywnościowych oraz substancji leczniczych.